Chris de Stoop Chris de Stoop
© Lenny Oosterwijk

Chris de Stoop

Lezing, Presentatie, Spreker

Chris de Stoop spreekt over humane onderwerpen die tevens de leidraad vormen in zijn boeken. Ruim dertig jaar reportages maken schemert door in zijn spreken en schrijven, dat doortrokken is van indringende, persoonlijke verhaallijnen. Als deskundig en innemend spreker is hij geliefd bij een publiek dat interesse heeft voor maatschappelijke betrokkenheid, of het nu gaat over internationale vrouwenhandel, Belgische jihadisten, of migratie. Over de teloorgang van het boerenland, een ander onderwerp dat hem na aan het hart ligt, vertelde hij in De Wereld Draait Door, dat zijn boek Dit is mijn hof verkoos tot Boek van de Maand. De Stoops boek Wanneer het water breekt (2019) vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is. Het boek Daniel (2020), waarin De Stoop indringend en liefdevol verhaalt hoe een eenzaat een zondebok werd, staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021. In 2022 verscheen Hemelrijk, een aangrijpende kroniek over een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt.

Geliefd bij een publiek dat interesse heeft voor maatschappelijke betrokkenheid

Chris de Stoop

Boeken of verder praten?

Biografie

Chris de Stoop is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten de Gouden Uil Publieksprijs.

(c) Michiel Hendryckx

In Vrede zij met u, zuster (2010) schreef De Stoop als eerste over Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Zijn boek Dit is mijn hof (2015), over de teloorgang van het boerenland, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en werd onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs. De Stoops nieuwste boek, Wanneer het water breekt, vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is. Het boek Daniel (2020), waarin De Stoop indringend en liefdevol verhaalt hoe een eenzaat een zondebok werd, staat op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021. In 2022 verschijnt Hemelrijk, een aangrijpende kroniek over een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt.

Chris de Stoop

Boeken of verder praten?
Meer over Chris de Stoop
Chris de Stoop over Hemelrijk
Wanneer het water breekt, een introductie
Dit is mijn hof, interview
Sprekers over dezelfde onderwerpen
Bekijk
spreker
Alicja Gescinska

Alicja Gescinska

Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass/workshop, Panellid, Spreker
Bekijk
spreker
Alma Mathijsen

Alma Mathijsen

Dagvoorzitterschap, Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass, Panellid, Presentatie, Spreker, Workshop
Bekijk
spreker
Karel Smouter

Karel Smouter

Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Panellid, Spreker, Workshop