Stefan Buijsman Stefan Buijsman
© Merlijn Doomernik

Stefan Buijsman

Keynote, Lezing, Masterclass, Panellid, Presentatie

Gedreven, briljant, en nog lang geen dertig: de jongste PhD van Zweden is een Nederlander. Stefan Buijsman studeerde op zijn 18e in Leiden af in de filosofie en vertrok naar Zweden om daar een vierjarig doctoraal in anderhalf jaar te behalen. De filosofie van de wiskunde was zijn specialisatie, en het was dan ook niet meer dan logisch om na zijn doctoraal een boek te schrijven over het ‘waarom’ van de wiskunde: opvallend toegankelijk en met hedendaagse voorbeelden. Een schot in de roos: het boek werd verkocht aan 15 landen. Stefans missie is om te laten zien dat wiskunde veel dichter bij ons staat dan we denken, en zijn aanstekelijke boodschap prikkelt jong en oud.

Stefans aanstekelijke boodschap prikkelt jong en oud

Stefan Buijsman

Boeken of verder praten?

Biografie

Stefan Buijsman (1995) studeerde op zijn achttiende af in Leiden als filosoof, waarna hij naar Zweden vertrok om te promoveren. Buijsman voltooide binnen anderhalf jaar het vierjarig promotietraject, wat hem de jongste doctor ooit maakt in Zweden.

TEDx Göteborg

Momenteel bestudeert hij als postdoctoraal onderzoeker de filosofie van de wiskunde. Samen met Govrien Oldenburger schreef hij het kinderboek Het Rekenrijk (2018). In 2018 verscheen ook Plussen en Minnen, waar in Stefan onderzoekt hoe relevant wiskunde is in het dagelijks leven. Dat begint al bij de wiskundige vaardigheden die iedereen vanaf zijn geboorte bezit, om via wiskundeonderwijs en belastingaangifte uit te komen op de vele toepassingen van vandaag de dag. Wat blijkt? Zonder kennis van de ideeën achter wiskundige berekeningen sta je al snel buitenspel als het gaat over peilingen, statistieken of het filteren van nepnieuws.

(c) Anna-Karin Landin

Stefan Buijsman

Boeken of verder praten?
Meer over Stefan Buijsman
TEDxLeiden University
Universiteit Stockholm