Anne-Lot Hoek Anne-Lot Hoek
© Keke Keukelaar

Anne-Lot Hoek

Dagvoorzitterschap, Interviewer, Keynote, Lezing, Panellid, Presentatie, Seminar, Spreker

Historica en journaliste Anne-Lot Hoek is gespecialiseerd in de Indonesische en de Namibische onafhankelijkheidsoorlog, geweld en verzet op Bali, oral history en in koloniale politiek. Ze heeft ruime ervaring in het doen van onderzoek in Indonesië en verschillende Afrikaanse landen. Ze brengt dit onder de aandacht van het publiek met prikkelende stukken voor onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer en de Lage Landen en verschijnt ook regelmatig op radio en televisie. Voor haar bijdrage aan het debat over dit onderwerp heeft ze de ASH Valorisation Prize 2020 ontvangen. Met haar indringende en gelaagde debuut De strijd om Bali dat in 2021 verscheen, brengt ze een vernieuwend verhaal over een wrede onafhankelijkheidsstrijd. Aan de hand van ruim 120 interviews, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires, dringt Anne-Lot Hoek door tot in de kern van het koloniale systeem.

Anne-Lot Hoek is een van die zeldzame historici die diepgravend onderzoek en oral history weet te combineren met grote leesbaarheid. Wat een prestatie, deze studie over Bali! Wat een zwier!

-David Van Reybrouck-

Anne-Lot Hoek

Boeken of verder praten?

Biografie

Anne-Lot Hoek is journaliste en historica. Ze schrijft onder andere voor NRC HandelsbladVrij NederlandDe Groene Amsterdammer en De Lage Landen. Voor haar werk over Indonesië ontving ze als promovenda aan de Universiteit van Amsterdam de ASH Valorisation Prize 2020. De strijd om Bali is haar debuut en werd Boek van de Maand bij OVT Radio 1. In 2022 is De strijd om Bali genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. 

 

 

Anne-Lot Hoek

Boeken of verder praten?
Meer over Anne-Lot Hoek
Anne-Lot Hoek te gast bij Buitenhof | Over ons koloniale verleden in Indonesië
Anne-Lot Hoek te gast bij Amsterdam Museum
Anne-Lot Hoek te gast bij Spui 25 | Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid, 1846-1950