Carmen van Geffen Carmen van Geffen
(c) Keke Keukelaar

Carmen van Geffen

Dagvoorzitterschap, Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Panellid, Presentatie, Seminar, Spreker

Auteur en beeldend kunstenaar Carmen van Geffen spreekt op levendige wijze over diepgaande onderwerpen. Thema’s die in haar werk aan bod komen zijn familiegeschiedenis, Nederlands-Indië, intergenerationeel trauma en verlies. Voor Erfstuk (2023), haar literair debuut, heeft ze jarenlang onderzoek gedaan. Hoe dringen de verhalen van het verleden door in het heden? Op welke manier werpen de zogeheten ‘lost voices’, ontbrekende stemmen in de geschiedenis, een ander en nieuw licht op toen en vandaag? Hoe zijn trauma’s van de vorige generaties te voelen in nieuwe generaties? Carmen heeft ervaring met de socratische gespreksmethode. Daarnaast houdt ze zich in haar beeldende kunst bezig met fotografie waarin ze tijdloosheid en stilte vastlegt, en vertelt ze verhalen waarin dromen, herinneringen en werkelijkheid samensmelten. Met haar passie voor kunst en historie leent van Geffen zich als spreker voor een myriade aan kleine en grote doelgroepen.

Een aangrijpende debuutroman

-Nouveau over 'Erfstuk'-

Carmen van Geffen

Boeken of verder praten?

Biografie

(c) Liesbet Peremans

Carmen van Geffen is een Nederlands schrijver en beeldend kunstenaar en woont sinds lange tijd in België, waar ze aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en de Universiteit van Antwerpen studeerde.

Met haar fotografie en multimediawerk exposeerde ze in binnen- en buitenland. Daarnaast schreef ze non-fictie publicaties voor diverse media en musea, zoals o.a. het Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen, het Middelheimmuseum en een Europees journalistiek project in de probleemwijken van Antwerpen. Voor het Centrum voor Kunstcommunicatie Antwerpen realiseerde Carmen een interculturele film en ze was lid van de denktank Canon Cultuurcel. Ze werkt als kunstdocent, waarin ze haar passie voor kunst en literatuur aan jongeren wil doorgeven.

In 2019 begon Carmen met de research en het schrijven van haar debuutroman Erfstuk; het boek werd in 2023 gepubliceerd. Het verhaal is gebaseerd op brieven, foto’s en testamenten uit het leven van haar grootvader, een kind van een concubine en een koloniaal planter geboren in Nederlands-Indië. In deze caleidoscopische roman beschrijft ze de gevolgen van (de)kolonisatie binnen haar familie, het intergenerationele trauma dat thema’s als schaamte, verlies, verraad en ontheemding aanraakt. In 2021 won ze de kortverhalenwedstrijd ‘Vijf minuten’ van uitgeverij Inkt. Haar werk is opgenomen in de gelijknamige bundel.

In 2023 maakt ze podcast over het verhaal achter Erfstuk en gaat ze zowel bij haar familie in Nederland als haar nog onbekende familie op Java op zoek naar getuigenissen over intergenerationeel trauma, naar de betekenis van erkend zijn en/of erkend worden, en de vraag wat het betekent als een deel van je identiteit onbekend is en/of er niet mag zijn?

Daarnaast werkt ze aan haar tweede nieuwe roman die zich afspeelt in 19de -eeuws Antwerpen tijdens een verwoestende epidemie.

Carmen van Geffen

Boeken of verder praten?