Dirk van Weelden Dirk van Weelden
© Frank Ruiter

Dirk van Weelden

Dagvoorzitterschap, Interviewer, Keynote, Optreden, Panellid, Presentatie, Spreker

Met zijn jarenlange ervaring als schrijver, essayist en redacteur, weet filosoof Dirk van Weelden zijn publiek continu te boeien met uiteenlopende onderwerpen: van literaire thema’s, beeldende kunst, filosofie en architectuur tot de helende eigenschap van hardlopen en zijn fascinatie voor de schrijfmachine. Als redacteur van De Gids weet Van Weelden te vertellen hoe literatuur werkt, hoe vertelling en essay, fictie en kennis verweven kunnen worden. Naast zijn schrijverschap is hij onder meer bekend als presentator van de documentaireserie The New York Connection en het programma Van Weelden over Water. Zijn gevarieerde professionele achtergrond en veelzijdige interesses maken hem de ideale spreker voor een reeks van verschillende bijeenkomsten en evenementen.

Van Weelden spreekt met verve over beeldende kunst, filosofie en architectuur - maar ook over hardlopen en zijn fascinatie voor de schrijfmachine

Dirk van Weelden

Boeken of verder praten?

Biografie

Dirk van Weelden (1957) studeerde filosofie en debuteerde in 1987 samen met Martin Bril met Arbeidsvitaminen. Het ABC van Bril & Van Weelden. In 1989 debuteerde hij solo met Tegenwoordigheid van geest. Later volgden onder meer Mobilhome (Multatuliprijs 1992), OaseOrville en Van hier naar hier. Hij ontving de Frans Kellendonkprijs in 1999.

In Looptijd (2003) – een roman in zes essays – vertelt Van Weelden over hardlopen als een existentieel houvast en een nieuw denkraam in een jaar gedomineerd door rouw. In Tempo! (2007) verzamelde hij essays en verhalen rond hardlopen. Tien jaar lang schreef hij een column in Runnersworld. Recenter volgden meer romans, verhalen en essays, waaronder Een maand in Manhattan (logboek) en de roman Het laatste jaar.

In 2022 verscheen Het voorbeeld van hun liefde waarin hij in de vorm van brieven en dagboeken een interne zoektocht begint naar herkomst, de vorming van het eigen leven en persoonlijkheid, de mentale kwetsbaarheid van jezelf of een geliefde en de sociale geschiedenis van onder meer familie, stad en Nederland.

Sinds 1999 is Van Weelden redacteur van De Gids.

Dirk van Weelden

Boeken of verder praten?
Meer over Dirk van Weelden
The New York Connection (trailer)