Lisa Weeda Lisa Weeda
© Geert Snoeijer

Lisa Weeda

Keynote, Lezing, Optreden, Presentatie, Spreker, Workshop

Oekraïne is nooit ver weg voor Nederlands-Oekraïens auteur, literair programmamaker, scenarist en virtual reality-regisseur Lisa Weeda. In 2021 verscheen Aleksandra, een ijzersterk en prachtig geschreven debuutroman over haar eigen familiegeschiedenis tegen de achtergrond van een regio getekend door oorlog en conflict. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Lisa is regelmatig te gast bij live programma’s, radioprogramma’s en podcasts om over literatuur en de situatie in Oekraïne te praten, en verweeft op eenzelfde indringende wijze haar persoonlijke betrokkenheid met de hedendaagse ontwikkelingen. Al schrijvend én op het podium verruimt ze niet alleen de West-Europese blik op Oekraïne en de Donbasregio, maar vooral die op het veerkrachtige volk ervan.

In een imposante roman van deze Nederlands-Oekraïense schrijfster tuimel je door de tijd, van een paleis naar een KGB-verhoorkamer, van de ene generatie naar de volgende, en naar terreur.

-NRC Handelsblad ****-

Lisa Weeda

Boeken of verder praten?

Biografie

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Aleksandra is haar debuutroman. Begin maart 2022 werd bekendgemaakt dat Aleksandra op de shortlist van de Libris Literatuurprijs staat.

Lisa Weeda

Boeken of verder praten?
Meer over Lisa Weeda