Maarten Asscher Maarten Asscher
© Sacha de Boer

Maarten Asscher

Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass, Panellid, Workshop

Een door de wol geverfde en gevierde literatuur- en poëzieliefhebber met diepgaande en veelomvattende interesses, of dat nu voor geschiedenis, geluk of cultuur(beleid) is – dat is Maarten Asscher. Van oorsprong is hij auteursrechtjurist, maar hij maakte algauw de stap naar de literaire wereld, en werd naast uitgever ook zelf auteur: zijn eerste roman was een groot succes. Hij vertaalt graag poëzie en kent veel van zijn lievelingsgedichten uit het hoofd. Hij promoveerde in 2015 op het thema gevangenschap in de literatuur en sprak daarover onder meer op De avond van de gevangen schrijver i.s.m. PEN-Nederland. In zijn essaybundel Appels en peren, waarin hij de lof zingt van de vergelijking, komt zijn veelzijdigheid ook sterk naar voren: Asscher vergelijkt hierin o.a. Hamlet met Telemachus, de vader van de archeologie Heinrich Schliemann met de vader van de psychoanalyse Sigmund Freud, de Noordzee met de Middellandse Zee. Neem vooral contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Een speelse, omnivore geest

-Literair Nederland-

Maarten Asscher

Boeken of verder praten?

Biografie

Maarten Asscher is de auteur van verhalenbundels, essays, columns, en poëzie. Naast bundels en novellen volgde er ook non-fictie, zoals een boek over zijn affiniteit tot ‘het ding’ (Dingenliefde) en over Nederland en het water (H2Olland). Een huis in Engeland is zijn zeventiende boek en zijn tweede roman. Zijn eerste roman, Het uur en de dag (2005), was binnen één jaar al aan vijf herdrukken toe.

(c) Marc Driessen

Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, was hij uitgever (Meulenhoff), directeur Kunsten bij het ministerie van OCW en onafhankelijk literair en academisch boekverkoper (Atheneum Boekhandel). In 2015 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar gevangenschap als literaire ervaring (Het uur der waarheid). In 2019 ontving hij de vijfjaarlijkse J.H. Donnerprijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het Nederlandse boekenvak.

(c) Sacha de Boer

Maarten Asscher

Boeken of verder praten?
Meer over Maarten Asscher
Avond van de Nobelprijzen 2016 , KNAW
AT5, als directeur van Atheneum