Marcel Möring Marcel Möring
(c) Harry Cock

Marcel Möring

Interviewer, Lezing, Spreker, Workshop

Marcel Möring publiceert romans, korte verhalen, essays, columns en poëzie. Zijn werk werd meermaals bekroond, zo ontving hij voor Het grote verlangen de AKO Literatuurprijs (1992) en In Babylon de Gouden Uil Literatuurprijs (1997). Op ingenieuze wijze kaart hij in zijn werk vaak zijn joodse wortels aan, en daarnaast komen filosofische, historische en psychologische thema’s aan bod. Möring host een literair programma bij Boekhandel Donner in Rotterdam waar hij met schrijvers, dichters, essayisten en wetenschappers in gesprek gaat over hun werk. In zijn lezingen komen onderwerpen als identiteit en jodendom, het schrijverschap en de kracht van het vertellen en verbeelden op ontwapenende wijze aan bod. In 2023 verzorgde hij de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Marcel Möring is zonder twijfel een van de meest scherpzinnige auteurs van deze tijd en heeft de meeste verbeeldingskracht

-The Times Literary Supplement-

Marcel Möring

Boeken of verder praten?

Biografie

Marcel Möring (1957) schreef de romans Mendels erfenis (1991, Geertjan Lubberhuizenprijs), Het grote verlangen (1992, AKO Literatuurprijs), In Babylon (1997, Gouden Uil Literatuurprijs), Dis (2006, F. Bordewijkprijs 2007 en de longlist van de Libris Literatuur Prijs en AKO Literatuurprijs), Louteringsberg (2011) en Eden (2017).

(c) Harry Cock

De roman Dis, zijn eerste bij De Bezige Bij, gaat over Jakob Noach, tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood ontsnapt aan de Duitsers, die zich in de jaren vijftig als schoenmaker vestigt in Assen. Het is een rijke en avontuurlijke roman die verwijst naar literatuur, filosofie en historie; veelomvattend en eigentijds. In 2011 verscheen de roman Louteringsberg. De dochter van Marcus Kolpa verlaat het huis waar ze twintig jaar samen woonden. Als zijn moeder overlijdt komen een voor een de spoken uit zijn verleden tevoorschijn. Deze zoektocht naar een familiegeschiedenis haalt hem uit zijn jarenlange isolement. Elsevier over deze roman: ‘Vol dreigend onheil, vol mooie, gebeeldhouwde zinnen.’ Eden vormt het slotstuk van deze trilogie. In deze grootse roman weet Möring twee uiteenlopende verhaalwerelden op meesterlijke wijze met elkaar te verbinden.

Möring publiceerde ook verhalen en novellen die werden gebundeld in Bederf is de weg van alle vlees en andere novellen (2007). De novelle Modelvliegen (2000) werd genomineerd voor de Impac Dublin Literary Award, het verhaal ‘East Bergholt’ won de Aga Kahn Prize van The Paris Review (2000). In 2013 verscheen East Bergholt, de novelle van Marcel Möring met tekeningen van Sam Drukker. In 2019 verscheen de roman Amen, die genomineerd werd voor de Boekenbon Literatuurprijs, in 2021 gevolgd door Familiewandeling, een buitengewoon openhartige vertelling over herinneren en de tragiek van zijn familiegeschiedenis.

Marcel Möring

Boeken of verder praten?
Meer over Marcel Möring
4 mei-voordracht 2023, Nieuwe Kerk, Amsterdam
Opium
Literature Late Night