Marcia Luyten Marcia Luyten
© Keke Keukelaar

Marcia Luyten

Interviewer, Keynote, Lezing, Presentatie

Marcia Luyten stopte met het presenteren van Buitenhof om zich fulltime aan het schrijven van de biografie van koningin Máxima te kunnen wijden. Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, verscheen in april 2021 en laat zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Naast haar schrijverschap is Marcia is een van ’s lands meest gewaardeerde presentatoren en een geëngageerde en kundige interviewer, keynote speaker, debatleider en dagvoorzitter. Ze heeft veelvuldig geschreven over Afrika, en daarnaast verscheen van haar hand het bekroonde Het geluk van Limburg, een sociale geschiedenis over de opkomst en ondergang van de steenkoolindustrie. Ze heeft een natuurlijk talent om elke publiek te boeien en bezit een gedegen kennis over maatschappelijke en politieke onderwerpen zowel binnen de landsgrenzen als daarbuiten.

Betrokken, deskundig, aanstekelijk

Marcia Luyten

Boeken of verder praten?

Biografie

Marcia Luyten, econoom en cultuurhistoricus, is de biograaf van koningin Máxima. Voor de VPRO presenteerde ze het programma Buitenhof van 2012-2018. Van haar hand verschenen eerder Witte geef geld (2003), Ziende blind (2008) en Dag Afrika (2013).

In 2015 schreef Luyten Het geluk van Limburg, een sociale geschiedenis over de opkomst en ondergang van de steenkoolindustrie, dat de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek won. De biografie koningin Máxima zal gepubliceerd worden aan de vooravond van Máxima’s vijftigste verjaardag in 2021.

Marcia Luyten

Boeken of verder praten?
Meer over Marcia Luyten
Buitenhof: 7 juni 2015
Pauw & Witteman: 9 maart 2012