Marjolijn de Cocq Marjolijn de Cocq
© Sacha de Boer

Marjolijn de Cocq

Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Panellid, Presentatie

Door de jaren heen heeft Marjolijn de Cocq uiteenlopende functies bekleed: als journalist, redacteur, schrijver en momenteel chef boeken van Het Parool heeft ze veel inzicht in onder meer onderwerpen binnen literatuur en kunst en cultuur.  Portretterende interviews zijn haar grote kracht, maar ook in publieke interviews laat ze auteurs volledig tot hun recht komen. Met haar intieme en indringende literaire essay Maar ik hield al wel van je dat in 2020 verscheen, doorbreekt ze op onverbloemde doch fijngevoelige wijze de eenzame stilte rondom een onderwerp dat tot op heden nog moeilijk bespreekbaar is: haar openhartige verhaal biedt een handreiking aan een ieder die direct of indirect een miskraam heeft ervaren, en benadrukt bovenal dat je het mag hebben over het vaak miskende verdriet, leed en de schuldgevoelens die daarmee gepaard gaan, ondanks het geluk van de kinderen die er wel mochten komen.

Gaat op een ontroerende wijze het taboe op miskramen te lijf en schrijft openhartig over pijn, onbegrip, schuldgevoel en eenzaamheid.

-JAN over 'Maar ik hield al wel van je'-

Marjolijn de Cocq

Boeken of verder praten?

Biografie

Marjolijn de Cocq (1967) studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de Geassocieerde Pers Diensten. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool, waarin ze ook 4,5 jaar een wekelijkse column had. Ze schreef eerder Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens over vrouwen en lichaamsbeeld. In 2020 verscheen haar essay Maar ik hield al wel van je waarin ze op sensitieve en ontroerende wijze het taboe op miskramen te lijf gaat.

 

Website en platform: Maar ik hield al wel van je

 

 

Marjolijn de Cocq

Boeken of verder praten?
Meer over Marjolijn de Cocq
Letteren Live #17
Bloedeerlijk over vroege miskramen | Podcast Bloedeerlijk