Mirjam van Hengel Mirjam van Hengel
(c) Keke Keukelaar

Mirjam van Hengel

Keynote, Lezing, Optreden, Portretschrijver, Presentatie, Spreker

Op zoek naar een muzische spreker of een achtergrondverhaal over de positie van vrouwen? Dan is Mirjam van Hengel de perfecte spreker. Van Hengel is een open en toegankelijk spreker die verbinding zoekt met haar publiek en lezingen geeft op culturele podia en daarbuiten. Daarnaast interviewt ze regelmatig schrijvers en presenteert literaire programma’s. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en de Volkskrant en ze maakte programma’s voor opdrachtgevers als De Nieuwe Liefde en het ILFU Internationaal Literatuurfestival. In 2014 publiceerde Van Hengel Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd dat zeer lovend werd ontvangen en werd bewerkt tot toneelstuk. Na deze succesvolle biografie verscheen in 2018 haar biografie van Remco Campert, Een knipperend ogenblik. Hiervoor ontving ze de Henriette de Beaufortprijs 2022. Recent is haar nieuwe boek verschenen over vergeten schrijver Dola de Jong: Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak.

Mirjam van Hengel is geen biograaf die het bij de kale feiten houdt. Ze wil in de eerste plaats een goed verhaal vertellen, met een kloppend hart

-De Volkskrant-

Mirjam van Hengel

Boeken of verder praten?

Biografie

Mirjam van Hengel schreef Een knipperend ogenblik. Portret van Remco Campert (2018), dat genomineerd werd voor de Bookspot Literatuurprijs. Eerder verscheen Hoe mooi alles (2014), over de liefde tussen Leo en Tineke Vroman. Ze was redacteur, maakt literaire programma’s en schrijft voor onder meer de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. In 2022 verscheen Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak, een indringend portret van Dola de Jong.

Naast het geven van keynotes en lezingen is Mirjam ook te boeken voor het schrijven van een portret of begeleiding bij portretschrijven:

Begeleiding portretschrijven

Ik wil het verhaal van mijn moeders leven opschrijven. Waar begin ik? Mijn grootouders hebben een uitzonderlijk leven gehad, hoe kan ik dat optekenen?

Veel mensen lopen rond met het idee het verhaal op te schrijven van hun familie, hun moeder, een bijzonder persoon uit hun omgeving, een dierbare overledene. Een persoonlijk portret, dat bijvoorbeeld aan andere familieleden kan worden gegeven. Mirjam van Hengel geeft graag een lezing of presentatie om daartoe instrumenten te verkrijgen. Hoe ga je te werk? Waar vind je materiaal, wat kun je gebruiken en wat niet? Hoe componeer je zo’n verhaal? Welke vorm kies je?

Dit kan in een lezing voor een groep, een individueel gesprek (of een aantal gesprekken) maar ook voor een gezelschap (een groep collega’s, een bedrijfsproject, een heidag etc)

Schrijven van een portret

De afgelopen jaren schreef Mirjam van Hengel regelmatig een klein portret van mensen uit verschillende hoeken van de culturele wereld (literatuur of muziek zijn haar specialismen) – niet alleen van beroemdheden maar ook van een bijzonder persoon die door dierbaren of collega’s in het licht gezet mocht worden. Ze is te boeken voor het schrijven van een mooi persoonlijk portret over iemand wiens leven gevierd of herdacht wordt.

Mirjam van Hengel

Boeken of verder praten?
Meer over Mirjam van Hengel
OBA Live
Expeditie Poetry #1