Ruben Verwaal Ruben Verwaal
(c) Keke Keukelaar

Ruben Verwaal

Keynote, Lezing, Optreden, Panellid, Presentatie, Spreker

Historicus Ruben Verwaal spreekt met aanstekelijke verwondering over de medische geschiedenis van het menselijk lichaam. In 2018 promoveerde hij op onderzoek naar verandering in de perceptie van lichaamsvloeistoffen. Als erfgoedconservator en historicus bij het Erasmus MC combineert hij de geesteswetenschappen met exacte wetenschappen en onderzoekt hij of we lichaamssappen altijd al als vies hebben ervaren. Zo ontfermt hij zich over vragen als waarom we afkeer hebben van lichaamsvocht, waarom we ons schamen voor de vloeistoffen die ons lichaam soepel en gezond houden en hoe de geschiedenis ons leert dat dit niet altijd zo is geweest. Met geestige en fascinerende verhalen weet hij als geen ander publiek te enthousiasmeren over de historie van menselijke lichaamssappen—van bloed en zweet tot tranen.

[Verwaal praat] met de afstandelijke blik van een wetenschapper en tegelijk vanuit een liefdevol enthousiasme voor het onderwerp

-Dagblad van het Noorden-

Ruben Verwaal

Boeken of verder praten?

Biografie

Ruben Verwaal (1986) promoveerde op onderzoek naar de achttiende-eeuwse kijk op lichaamsvloeistoffen. Aan de universiteit van Durham werkte hij als NWO Rubicon research fellow, en deed hij onderzoek naar de geschiedenis van doofheid.

Sinds 2019 werkt Verwaal aan het Erasmus Medisch Centrum als historicus en conservator van medisch erfgoed. Zo was hij initiatiefnemer en samensteller van de expositie “Hoor eens even!” (2022) over doof- en slechthorendheid. Sinds zijn doctoraat hebben zijn onderzoeken naar medische geschiedenis veel media-aandacht gekregen en heeft hij samengewerkt met verscheidene musea.

In zijn boek Bloed, zweet en tranen (2023) gaat Verwaal gedetailleerd in op de medische en culturele geschiedenis van het vloeibare menselijk lichaam.

Ruben Verwaal

Boeken of verder praten?
Meer over Ruben Verwaal
Ruben Verwaal over de geschiedenis van plas
Studio Erasmus (Erasmus University)