Stefan Hertmans Stefan Hertmans
© Saskia Vanderstichele

Stefan Hertmans

Keynote, Lezing, Optreden, Spreker

Stefan Hertmans publiceert alom geprezen romans, verhalen, theaterteksten, essays en poëzie en is een veelgevraagd spreker. Naast zijn indrukwekkende oeuvre schreef Hertmans ook voor kranten als De Standaard, De Morgen en Trouw, was hij redacteur voor De Gids en gaf hij colleges op academies en universiteiten over de hele wereld. In zijn recent verschenen essay Verschuivingen probeert Hertmans onze tijdgeest te vangen en bespreekt hij de drie grote thema’s die onze tijd overheersen: klimaatproblematiek, migratie en het ineenstorten van de neoliberale wereldorde. Daarnaast kaart hij verschillende kwesties aan, zoals het precaire evenwicht tussen totale vrijheid en sociaaldemocratie, de ontlezing en de definitie van vrijheid in tijden van crisis.
Andere thema’s die centraal staan in zijn werk zijn kunst, cultuur en literatuur. Zijn werk is wereldwijd vertaald en bekroond met diverse prijzen in binnen- en buitenland. Hij heeft meerdere grote lezingen gegeven zoals de Albert Verwey-lezing, de Van der Leeuw-lezing en de Pacificatielezing. Zoals Vrij Nederland schreef, “Hertmans zit op de lip van zijn tijd”, en daarmee is hij een spreker die elk publiek weet te boeien.

Erudiete, avontuurlijke én lucide overdenkingen over onder meer klimaat, democratie of identiteit

-De Morgen, over 'Verschuivingen'-

Stefan Hertmans

Boeken of verder praten?

Biografie

© Thomas Andenmatten

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000). Voor de laatstgenoemde bundel ontving hij de Maurice Gilliamsprijs.
In 2016 was hij de auteur van het Poëziegeschenk Neem en lees en verscheen een eigen bloemlezing uit zijn gedichten over de liefde, Een beeld van jou. Tot Hertmans’ meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs). De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006), en de essaybundel Het zwijgen van de tragedie (2007) en de roman Het verborgen weefsel (2008). In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn. Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren, de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil, De Inktaap 2016 en genomineerd voor de Man Booker International Prize 2017. Er werden meer dan 250.000 exemplaren van verkocht en het boek verschijnt inmiddels in vierentwintig talen. Zijn meest recente en alom geprezen roman De bekeerlinge verscheen in 2016.

In 2017 publiceerde Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische tekst over de zus van een zelfmoordterrorist, Antigone in Molenbeek. In 2018 werd de hele tekst in een reeks opvoeringen in het theater gebracht. In 2020 verscheen De opgang, een meesterlijk beschreven, opzienbarend oorlogsverhaal en een wrang huwelijksdrama, in 2022 gevolgd door Verschuivingen, een briljant essay over de tijd waarin we leven.

Stefan Hertmans

Boeken of verder praten?
Meer over Stefan Hertmans
Trailer 'Verschuivingen'
KANTL-najaarslezing