Tommy Wieringa Tommy Wieringa
© Peter Terrin

Tommy Wieringa

Column, Keynote, Lezing, Presentatie, Spreker

Tommy Wieringa is naast een veelgeprezen auteur een begenadigd verteller. Wieringa schreef in binnen- en buitenland gevierde romans zoals Joe Speedboot, Dit zijn de namen en De heilige Rita. In september 2023 verscheen zijn nieuwe roman Nirwana. Daarnaast is hij essayist en columnist voor NRC Handelsblad, waar hij wekelijks maatschappelijke kwesties vlijmscherp aan de kaak stelt. Wieringa als spreker weet op pakkende wijze zijn publiek mee te nemen langs de onderwerpen en boeken die hem na aan het hart liggen, zoals reizen, politiek, literatuur en religie. Hij zet met gemak historische of maatschappelijke thema’s literair luister bij in de vorm van een voordracht, optreden of geschreven werk. Of het nu de grensstreken van Nederland betreft of migratie ver over de grens, Tommy Wieringa levert een originele kijk op zaken.

Je beseft dat je met een waarlijk groot schrijver te maken hebt als je gaandeweg bij geen enkel woord meer vraagtekens zet

-The Guardian-

Tommy Wieringa

Boeken of verder praten?

Biografie

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder had Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.

(c) Keke Keukelaar

In mei 2009 verscheen Caesarion, dat op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Pieter Steinz van NRC Handelsblad meldde over de roman het volgende: “Tommy Wieringa heeft er met Caesarion voor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur hoort.” Caesarion werd ook in de buitenlandse pers geprezen, zo schreef Le Figaro: ‘De enigen die er de afgelopen jaren in zijn geslaagd de heilige graal van een totale roman te bereiken, zijn W.G. Sebald met Austerlitz, J.M. Coetzee met In ongenade en Philip Roth met Alleman. Aan die lijst zouden we de naam van Tommy Wieringa kunnen toevoegen.’ In een starred review in Publishers Weekly werd de hoge inzet van Wieringa’s roman geroemd: ‘In Caesarion speelt Wieringa met het mes op tafel.’

In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen, dat werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. The Times Literary Supplement schreef over de roman: ‘Highly intelligent. Tommy Wieringa will make you think and keep you reading eagerly to the final page.’ The Guardian roemde de roman als een ’timeless tale of migration’. Voor de Boekenweek 2014 schreef Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw. In 2015 verscheen een nieuwe bundel reisverhalen Honorair Kozak, in 2016 gevolgd door een keuze uit Wieringa’s Europese reisverhalen uit Ik was nooit in Isfahaan en Honorair Kozak onder de titel Vrouwen van de wereld. Na Dit zijn de namen vertelt Tommy Wieringa opnieuw een migrantengeschiedenis met De dood van Murat Idrissi (voorjaar 2017). In oktober 2017 verscheen zijn verpletterende roman De heilige Rita over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. De heilige Rita is bekroond met de Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en de Inktaap. In november 2019 verscheen Totdat het voorbij is, een keuze van de mooiste verhalen over zijn kinderen. In 2020 is Gedachten over onze tijd verschenen, waarin Wieringa excelleert als columnist. Zijn stukken geven een indringende analyse van de ontregelingen van onze tijd en zetten daarmee aan tot verder denken en het zoeken naar oplossingen. In februari 2021 volgde Gedachten over onze tijd , waarin Wieringa excelleert als columnist. Zijn stukken geven een indringende analyse van de ontregelingen van onze tijd en zetten daarmee aan tot verder denken en het zoeken naar oplossingen.
In september 2023 verschijnt zijn nieuwe roman Nirwana.

Tommy Wieringa

Boeken of verder praten?
Meer over Tommy Wieringa
VPRO serie De Grens: afl. Oost-Groningen
Interview Passa Porta
Writers Unlimited, Winternachten 2017