Valentijn Hoogenkamp Valentijn Hoogenkamp
© Sanja Marusic

Valentijn Hoogenkamp

Column in opdracht, Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass, Spreker

Valentijn Hoogenkamp is een rijzende ster in de wereld van het theater, de literatuur en de poëzie, en zoekt in zijn werk filosofische of maatschappelijke onderwerpen op. Discussies over het menselijk bewustzijn, psychische kwetsbaarheid en de maakbaarheid van het leven – en onderwerpen als eenzaamheid, gender, en rouw – worden niet geschuwd. Hoogenkamp schreef 10 theaterwerken, waarvan er een hem de El Hizrjah Literatuurprijs opleverde. Zijn gedichten draagt hij voor op diverse festivals en literaire podia, en hij schrijft onder meer voor de tijdschriften Metropolis M en De Nederlandse Boekengids. Zijn debuutroman, Het aanbidden van Louis Claus (2021), werd lovend ontvangen. Zijn essay Antiboy (2022) is een coming of gender, een poëtisch verhaal over verlies en vrijheid vinden in verandering. Het speelt zich af op het kruispunt tussen gender en geaardheid, rollenpatronen en relaties. Zijn expertise op het gebied van literaire performance maakt hem tot een enerverende spreker en performer die tal van hedendaagse onderwerpen in een pakkende voordracht weet te vangen.

Hoogenkamps vernuftige compositie, strakke dialogen, lichtvoetige stijl en diep doorvoelde psychologisering zijn om door een ringetje te halen.

-Tzum-

Valentijn Hoogenkamp

Boeken of verder praten?

Biografie

Valentijn Hoogenkamp schreef tien toneelstukken en droeg poëzie voor op Lowlands, de Parade en Oerol. Zijn werk werd bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs, genomineerd voor de ITs RO Theater Award en geselecteerd voor Women Playwrights International Stockholm en Interplay Europe Madrid. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus, die zeer lovend werd ontvangen in de pers en in De Volkskrant en NRC Handelsblad vier sterren kreeg. Het boek werd vertaald in het Duits en werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs.

In 2022 verscheen Antiboy, een persoonlijk essay over leven, dood en vrijheid, en in 2023 maakte Valentijn de gelijknamige podcast, waarin hij praat met verschillende gasten over genderidentiteit en geaardheid in alle geuren en kleuren.

Antiboy: de podcast

Brommer op zee (fragment)

Valentijn Hoogenkamp

Boeken of verder praten?
Meer over Valentijn Hoogenkamp
De Bilibliotheek: Ontdek met Valentijn Hoogenkamp