Johan de Boose Johan de Boose
© Stephan Vanfleteren

Johan de Boose

Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Panellid, Presentatie, Spreker

Erudiet, veelzijdig, en een verteller die als geen ander zijn publiek meevoert, dat is Johan de Boose ten voeten uit. Als doctor in de Slavistiek heeft hij zich veelal op de geschiedenis en culturen van Oost-Europa en Rusland gestort, en maakte bijvoorbeeld een podcast over de Russische Revolutie (te beluisteren op VRT Klara). Hij schrijft non-fictieboeken en romans, waarvan Dondersteen (2020) de recentste is. Het vloekhout (2018) is genomineerd voor de shortlist Libris Literatuurprijs. Ook zijn geboorteland België neemt hij onder de loep, zoals in de roman Bloedgetuigen (2011). Zijn jarenlange ervaring met theater en verschillende bezigheden voor uiteenlopende media, van literatuurcriticus voor De Standaard Letteren tot radiodocumentairemaker voor radiozender Klara, maken Johan tot een spreker én interviewer die het grote publiek niet schuwt en zijn luisteraars verrijkt met zijn schat aan kennis en grenzeloze belangstelling voor kunst, geschiedenis en Slavische cultuur.

Een rasverteller

-Gooi- en Eemlander-

Johan de Boose

Boeken of verder praten?

Biografie

Johan de Boose (1962) is doctor in de slavistiek en verwoed Oost-Europareiziger. Hij werkte voor theater, televisie en radio. Voor De grensganger (2006) kreeg hij de Henriette Roland Holstprijs en voor De poppenspeler en de duivelin (2009) de Cultuurprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen. Zijn dichtbundel Geheimen van Grzimek (2010) werd genomineerd voor de Herman De Coninckprijs.

In het voorjaar van 2011 verscheen zijn roman Bloedgetuigen. Voor dit imposante werk ontving De Boose de Halewijnprijs. In 2013 en 2014 verschenen respectievelijk de romans Gaius en Jevgeni, die samen met de alom geprezen roman Het vloethout (2018, shortlist Libris Literatuurprijs) een drieluik vormen. In augustus 2020 verscheen het nieuwstee boek van Johan de Boose: Dondersteen, een ontroerende roman van een zoon over zijn vader; een boek over eenzaamheid en verwantschap.

Johan de Boose

Boeken of verder praten?
Meer over Johan de Boose
De Boose over Tsjaikovski & Borodin
Writers Unlimited - Winternachten festival
Solovoorstelling Bloedgetuigen
Sprekers over dezelfde onderwerpen
Bekijk
spreker
Hubert Smeets

Hubert Smeets

Keynote, Lezing, Panellid, Presentatie, Seminar, Spreker