Joris van Casteren Joris van Casteren

Joris van Casteren

Dagvoorzitterschap, Interviewer, Lezing, Panellid, Presentatie, Spreker, Workshop

Een unieke samensmelting van reportage, autobiografie en geschiedschrijving, waarbij humor en absurdisme niet geschuwd wordt – dat is de stijl van journalist en schrijver Joris van Casteren. Hij vertelt en schreef over de mislukte utopie van Lelystad, over mensen op Mars, of over de context van zijn boek Moeders lichaam, het waargebeurde verhaal van een vereenzaamde man die zijn overleden moeder in huis hield. Joris brengt een verscheidenheid aan onderwerpen op meesterlijke wijze tot leven, naast de aspecten uit zijn boeken spreekt hij ook over eenzaamheid, suïcide en sociale ongelijkheid. In zijn boek Eenzaamheid biedt Van Casteren een uniek inkijkje in zijn grote fascinatie voor eenzaamheid, die in tijden van (de nasleep van) corona nog pregnanter is geworden. Celliste Sara Gabalawi (Rotterdams Philharmonisch Orkest) verzorgde eerder de muzikale omlijsting van zijn optredens; er is de mogelijkheid van een dergelijke samenwerking om een optreden op maat te verzorgen.

Joris brengt een verscheidenheid aan onderwerpen op meesterlijke wijze tot leven

Joris van Casteren

Boeken of verder praten?

Biografie

Joris van Casteren (1976) stond als journalist al bekend om zijn meesterlijke reportages, waarvoor hij het Gouden Pennetje ontving, toen hij in 2008 doorbrak met Lelystad, dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs. Daarna publiceerde hij onder meer de eveneens juichend ontvangen boeken Het been in de IJssel (2013, genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs) en Mensen op Mars (2016).

In 2019 volgde Moeders lichaam, waar in Joris Piet van der Molen, een vereenzaamde man die zijn overleden moeder in huis hield,  volgt. Moeders lichaam, geschreven in Van Casterens door verwondering en droge humor gekenmerkte stijl, is een onthutsend verhaal over liefde, dood, trouw en bedrog. Tevens is het de kroniek van een kwijnend dorpsleven in een krimpregio, waar gemeenschapszin en sociale controle niet langer vanzelfsprekend zijn.

Sinds november 2018 is Joris coördinator van de stichting Eenzame Uitvaart, als opvolger van F. Starik. Zijn aangrijpende verslagen van eenzame uitvaarten worden met regelmaat gepubliceerd in De Volkskrant, en hij spreekt voor verschillende gezelschappen over het thema eenzaamheid.

Joris van Casteren

Boeken of verder praten?
Meer over Joris van Casteren
De Wereld Draait Door
Over Lelystad (omroep Flevoland)
Sprekers over dezelfde onderwerpen
Bekijk
spreker
Ronald Giphart

Ronald Giphart

Dagvoorzitterschap, Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass, Optreden, Panellid, Presentatie, Spreker, Workshop