Alicja Gescinska Alicja Gescinska
(c) Koen Broos

Alicja Gescinska

Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass/workshop, Panellid, Spreker

Filosoof en schrijver Alicja Gescinska is een van de meest in het oog springende intellectuelen van de Lage Landen. Haar vroege jeugd bracht ze door in het communistische Polen door en daarna verbleef ze korte tijd in een asielzoekerscentrum voordat het gezin zich permanent in België vestigde. Nog geen vijftien jaar later begon ze als onderzoeker aan Princeton University. Alicja spreekt over filosofie, politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid, en over (familie)relaties. Met haar gedegen kennis en haar natuurlijke, onbevangen manier van spreken komt ze voor zowel grotere groepen als kleine gezelschappen volkomen tot haar recht.

Een begenadigd verteller

Alicja Gescinska

Boeken of verder praten?

Biografie

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is een van de meest toonaangevende jonge filosofen van België en Nederland. Haar boek De verovering van de vrijheid (2011) oogstte alom lof. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna werkte ze aan Princeton University en sinds 2014 aan Amherst College.

(c) Thomas Vanhaute

In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde, dat het verhaal vertelt van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Gescinska won er de Debuutprijs 2017 mee. Ook presenteerde ze het levensbeschouwelijke televisieprogramma Wanderlust, waarin ze filosofische gesprekken voerde met internationaal gerenommeerde filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars. Haar essay Thuis in muziekEen oefening in menselijkheid (2018) stond op de shortlist voor de Socratesbeker. In oktober 2019 verschijnt Intussen komen mensen om. Over politieke betrokkenheid, een glashelder essay over de persoonlijke worsteling met politieke betrokkenheid en intellectuele verantwoordelijkheid.

Sprekers over dezelfde onderwerpen
Bekijk
spreker
Coen Simon

Coen Simon

Dagvoorzitterschap, Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass, Optreden, Panellid, Presentatie, Seminar, Spreker, Workshop