Auke Kok Auke Kok
(c) Michiel van Nieuwkerk

Auke Kok

Keynote, Lezing, Presentatie, Spreker

Auke Kok – sportschrijver en stadschroniqueur in NRC Handelsblad – schreef dé grote biografie over Johan Cruijff. Slechts weinigen kunnen zo deskundig en geëngageerd over zulke gevarieerde onderwerpen spreken: het leven in de stad Amsterdam, sport, Willem Holleeder, de Tweede Wereldoorlog, maar ook adoptie vormen slechts een greep uit zijn oeuvre. Als voormalig hoofdredacteur van HP/De Tijd en redactiechef van het NOS Radio 1-Journaal is hij een ervaren en veelgevraagd spreker op breed uiteenlopende evenementen en bijeenkomsten.

Deskundig en geëngageerd

Auke Kok

Boeken of verder praten?

Biografie

Auke Kok (1956) is journalist, non-fictieschrijver en stadschroniqueur in NRC Handelsblad. Voordat hij zich fulltime wijdde aan het schrijven van boeken was hij onder meer hoofdredacteur bij HP/De Tijd en redactiechef van het NOS Radio 1 Journaal. Van zijn hand verschenen onder meer: De verrader. Leven en dood van Anton van der Waals (1995), 1974. Wij waren de besten (2004) en Dit was Veronica. Geschiedenis van een piraat (2007). In 2008 publiceerde hij 1988. Wij hielden van Oranje, een nauwkeurige en levendige reconstructie van het tot nu toe enige door het Nederlands elftal gewonnen kampioenschap. Samen met Dido Michielsen publiceerde hij in 2009 Lisa & Lin. Vijf weken terug in China. Het jaar erna verscheen Oorlogsliefde, over het leven van de weduwe van Anton van der Waals. Auke Kok werkte toen al langere tijd aan zijn biografie van Willem Holleeder, die in 2011 uitkwam: Holleeder. De jonge jaren.

Auke kok-1507754448.jpg

In 2014 verscheen De eenzaamste vrouw van Amsterdam, een verzameling columns uit Het Parool, gevolgd door De redding van de familie Van Cleeff (2015, samen met Dido Michielsen) over het voortdurende oorlogstrauma in een Joods gezin. Daarna verscheen 1936. Wij gingen naar Berlijn, dat genomineerd werd voor Brusseprijs inzake non-fictie en dat bekroond werd met de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2016. In 2019 schreef Kok de biografie van Johan Cruijff (uitgeverij Hollands Diep). Zijn romandebuut Flinke jongen verscheen in het najaar van 2021.

Auke Kok

Boeken of verder praten?
Sprekers over dezelfde onderwerpen
Bekijk
spreker
Daan Dekker

Daan Dekker

Dagvoorzitterschap, Interviewer, Keynote, Lezing, Presentatie, Rondleiding, Spreker