Philipp Blom Philipp Blom
© Bogenberger Autorenfotos

Philipp Blom

Debatleider, Keynote, Lezing, Spreker, Workshop

Bestsellerauteur Philipp Blom, historicus en filosoof, staat ook bekend als de geschiedkundige die zich naar de toekomst heeft gekeerd. Blom richt zich hierbij in het bijzonder op de maatschappelijk-culturele, politieke en economische gevolgen van een klimaatramp. De hoofdthema’s van zijn lezingen zijn de verlichting en de (toekomstige) nieuwe verlichting, geschiedenis en moderniteit, en klimaat en verandering. Blom woonde in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, en de Verenigde Staten en is tegenwoordig gevestigd in Wenen. Hij spreekt naast Nederlands ook Engels, Duits en Frans, studeerde in Wenen en Oxford en is de auteur van onder meer De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Wat op het spel staat (2017) en De opstand van de natuur (2017). Zijn boeken verschenen in twintig talen en hij sprak voor ministers, voor de top van de zakenwereld, bij kunstinstellingen en op grote symposia en festivals in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. In Nederland is hij tevens bekend van diverse radioprogramma’s en zijn optredens bij Buitenhof en Het Filosofisch Kwintet op de NPO.

Wat staat er op het spel als er een klimaatramp plaatsvindt?

Philipp Blom

Boeken of verder praten?

Biografie

Philipp Blom (Hamburg, 1970) is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften, zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, en voor Vrij Nederland.

(c) Heike Bogenberger

Bij De Bezige Bij verschenen De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Alleen de wolken (2014) en Wat op het spel staat (2017), waarin Philipp het historische scharnierpunt waarop wij ons bevinden aan de hand van verhelderende parallellen met andere historische aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek analyseert. Het resultaat is een vlammend betoog vol sterke beelden en scherp verwoorde inzichten, dat iedereen zou moeten lezen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten.

(c) Heike Bogenberger

In juni 2019 verscheen Een Italiaanse reis, waarin hij de geschiedenis van zijn drie eeuwen oude viool onderzocht. Het is een geschiedenis van vakmanschap en arbeidsmigratie, van houtsoorten en de definitie van klank, en van Venetië als de hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek. De zoektocht naar een onbekende vioolbouwer vertelt het verhaal van een heel tijdperk, dat in veel opzichten helemaal niet zo veel van onze tijd blijkt te verschillen.

Philipp Blom

Boeken of verder praten?
Meer over Philipp Blom
Eredoctoraat RUG (Engels gesproken)
Buitenhof: Wat op het spel staat
Keynote bij Castrum Peregrini in Amsterdam: We are all fanatics
Jonathan Israel en Philipp Blom over Radical Enlightenment (vanaf 3:30)
Sprekers over dezelfde onderwerpen
Bekijk
spreker
Alma Mathijsen

Alma Mathijsen

Dagvoorzitterschap, Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass, Panellid, Presentatie, Spreker, Workshop
Bekijk
spreker
Coen Simon

Coen Simon

Dagvoorzitterschap, Debatleider, Interviewer, Keynote, Lezing, Masterclass, Optreden, Panellid, Presentatie, Seminar, Spreker, Workshop